top of page
Barn i Gamla stan förr.jpg

 BARN I GAMLA STAN 

Familjevandring i Gamla Stan!

App Store QR kod för Gamla Stans GuideApp
Ladda ner Gamla Stans GuideApp Gratis på App Store
Google QR kod för Gamla Stans GuideApp
Ladda ner Gamla Stans GuideApp Gratis på Google Play

Gamla stan för barn - på nytt sätt!

Gamla Stans Familje GuideApp
Ladd ner

VANDRING I GAMLA STAN FÖR BARN

Följ Med På En Otrolig Resa i Historien!

Stadsvandring i Gamla stan för både barn & vuxna! Ladda ner Gamla Stans Guide App och upplev det gamla Stockholm under medeltiden.

Det finns många likheter mellan att vara barn idag och att vara barn på medeltiden i Gamla stan. Barn lekte med kompisar eller sina leksaker precis som idag men - det finns också stora olikheter...

Barn I Gamla stan, Stockholm förr - Pieter Bruegel d.ä. Barnlek

Många barn levde inte så länge om vi tittar bakåt i historien. Små barn var ofta de första som inte överlevde sjukdomar och olyckor. Idag har vi bra botemedel och sjukvård och vi vet hur vi kan skydda barn på ett bra sätt.

 

Tittar vi tillbaka några hundra år hade de flesta barn inte möjlighet att gå i skolan utan måste börja arbeta som mycket unga, redan vid 6 - 7 år. Först måste du hjälpa till hemma, det kunde vara saker som att passa småsyskon, städa, hämta ved och vatten och laga mat. Var du pojke och din pappa var hantverkare, handelsman eller kände någon som behövde lite hjälp, då hade du tur! Då kunde du lära dig ett praktiskt arbete från grunden och ibland kanske till och med lära dig läsa! Det kallades att gå som lärling. Att det ibland var farliga miljöer du arbetade i var ingenting som någon tänkte på.

Var du flicka fortsatte du att hjälpa till hemma och lära dig hushållssysslor av din mamma. Du måste kunna ta hand om ett hem och en familj och lära dig knepen hur du fick pengarna att räcka till!

Pieter_Bruegel_the_Elder_-_Children’s_Games_

SKOLA, LEK OCH FRITID,
ÄR DET NÅGON SKILLNAD DÅ OCH NU?

FANNS DET SKOLOR I GAMLA STAN?

Att lära sig läsa, skriva och räkna var inte någonting som var självklart, tvärt om. De flesta barn som levde i Gamla stan på medeltiden och fram till mitten av 1800-talet kunde varken läsa, skriva eller räkna. 

Ambrosius Holbein Skolläraren

På medeltiden fanns det två klosterskolor i Gamla stan där munkar hade hand om utbildningen. Under tiden därefter har det funnits flera skolor i Gamla stan men skolor, så som vi är vana med, fanns inte riktigt förrän folkskolan infördes 1842.

1790-talet öppnade Storkyrkoförsmlingen en skola för fattiga pojkar och flickor där utbildningen inte kostade någonting. Tyvärr kunde många barn ändå inte gå i skolan då familjen räknade med deras hjälp. Skolan finns fortfarande kvar men heter idag Storkyrkoskolan! Den är till för barn i årskurs 1 - 6 som bor i Gamla stan.

 

(Se stopp 10. på vår stadsvandring för barn & vuxna)

Visste du att det var vanligt att killar och tjejer inte gick i samma skola förrän i slutet på 1800-talet!

Augustine-Suzanne_Roslin_(1760-1831),_g.m Nationalmuseum.jpg

Porträtt av Augustine-Suzanne Roslin (11år) målat av

Marie-Suzanne Giroust, hennes mamma. Nationalmuseum

Föddes du i en familj som var adlig eller hade det riktigt gott ställt, då undervisades du (om du var pojke) ofta hemma av din egna lärare (som kallades informator). Han lärde dig läsa, räkna och kanske något språk. Självklart lärde du dig också att fäktas då du ofta blev militär eller anställdes vid hovet! Social kompetens, praktisk och boklig kunskap var det som krävdes av dig som pojke.

 

Om du var flicka ansågs undervisning inte lika viktigt som för pojkar, viktigast var att du lärde dig att bli en god husmor. Det lärde du dig bäst av din mamma. Du uppfostrades till att kunna ta hand om ett stort hus med många tjänare. Oftast lärde din mamma dig att läsa och skriva eller så hade du en kvinnlig lärare (guvernant). Lära dig läsa ingick i undervisning men att stava rätt var inte alls lika viktigt!

Vet du vad som användes istället för mobil när du ville prata eller möta kompisar på den här tiden?

Jo, du skrev ett kort brev som kallades "biljett" (om du kunde läsa och skriva förstås)! Den skickade du med din tjänare som levererade din biljett snabbt (oftast samma dag) till den adress du önskade.

Alexander Roslin - Portrait of a young gentleman

Porträtt av ung herre målat av Alexander Roslin,

pappa till flickan ovanför 

FANNS DET ETT MODE FÖR BARN?

Barn i välbärgade familjer kläddes som små vuxna och skulle du prova kläderna idag skulle du nog undra hur man kunde leka i kläder som satt åt, kliade och som du måste ha hjälp för att sätta på och ta av dig!

Från 1600-talet och i tvåhundra år framåt måste du dessutom helst bära peruk när du skulle visa dig utanför familjen (om du tillhörde en ståndsmässig familj)! Efter mordet på Gustav den III försvann peruken ur modet och du kunde visa ditt eget hår igen!

 

Som barn till adel eller borgare fick du inte leka med vem du ville utan bara med barn som ansågs "lämpliga" och dina föräldrar bestämde vem du skulle gifta dig med. Ofta gifte du dig som riktigt ung, kanske redan i början av tonåren.

Barnarbete

 HUR ÖVERLEVDE DU OM DU VAR   FÖRÄLDRALÖS I GAMLA STAN? 

TIGGARE ELLER BARNHUSBARN
I GAMLA STAN?

Många barn övergavs tidigt då det kanske föddes utan att föräldrarna var gifta. Det var en stor synd under många århundraden. Eller så var dina föräldrar kanske så fattiga att det inte fanns möjlighet att ta hand om ett barn.

Johann Georg Meyer von Bremen Begging children

1638 öppnades Stora barnhuset i Stockholm. Där kunde föräldralösa och fattiga barn få en sängplats och mat. Tanken var att att alla barn skulle lära sig ett hantverk så att det lättare kunde klara sin egen försörjning när de blev större. Många ogifta mammor lämnade också in sina nyfödda till Lilla barnhuset som tog hand om riktigt små barn. I slutet av 1700-talet slogs de båda barnhusen ihop till Allmänna barnhuset.

 

Tyvärr kan man se att barnen som bodde och arbetade på barnhemmet inte hade det lätt. Egentligen var de mer fångar än någonting annat och försökte du rymma straffades du hårt.

 

1785 dog 30-50% av barnen innan de fyllt ett år! Som tur var blev det bättre på Allmänna barnhuset med åren och barndödligheten blev lägre och lägre.

BARNARBETE I GAMLA STAN

Fram till 1880 var det förbjudet att vara bostadslös eller att inte ha ett arbete i Sverige. Om du var ett föräldralöst barn och tiggde på gatorna i "Staden mellan broarna", så kallades du "lösdrivare"och då kunde du lätt hamna på barnhem!
untitled-design-3-(kopia-6)_optimized.png

Barnarbetare på glasfabrik. Okänd fotograf

Var du barnhemsbarn under medeltiden kunde du lånas ut till de små hantverkstäder som började växa upp i Stockholm med början på 1600-talet och som behövde arbetskraft. När verkstäderna senare övergick till större tillverkning i fabriker under 1800-talet så blev behovet av barnarbetare ännu större.

 

För fattiga familjer, så behövdes barnens inkomster för att överleva. Tyvärr betalades barnarbetare en mycket längre lön än de vuxna arbetarna, ungefär hälften mot vad en vuxen fick i lön. Som barnarbetare i Stockholm hade du ofta långa arbetsdagar utan någon riktig rast. Arbetsplater som använde barnarbete var tex. ljustillverkning, tändstickstillverkning, glastillverkning, tvåltillverkning och tobakstillverkning. Arbetet var ofta tungt och dessutom farligt.

Under 1800-talet infördes lagar att barn under nio år inte fick arbeta. I slutet av 1800-talet infördes en lag som begränsade barnens arbetstid till sex timmar och ett förbud för att arbeta natt. Nu hade också industrin utvecklats så mycket så att barnarbete inte behövdes lika mycket.

Från 1900-talet och framåt blev det bättre för barn på alla sätt! De flesta barn kunde gå i skolan, barnarbete förbjöds och sjukvården förbättrades.

 

Det fanns nog också mer tid för att leka med kompisar, tror du inte?

Ladda ner vår barnvandring i Gamla stan och lär dig mer livet förr.
Kanske dyker också spöken från historien upp under ljudvandringen...

WWW.SPÖKVANDRINGSTOCKHOLM.SE

GAMLA STANS GUIDE APP 

Audioguiden i Gamla Stan för nyfikna barn & modiga vuxna

Splashar 2. Background Guidetur.png
  • Instagram
  • Facebook
UK Flag 50x50.png
bottom of page